Pyöräsuunnistuksen MM- kisat Viron Rakveressä

Pyöräsuunnistuksen MM-kisoista kokemusta ja yksi palkintosija

27.–31.8. Viron Rakveressä kilpailtiin aikuisten ja nuorten pyöräsuunnistuksen MM-mitaleista. Suomen 20 henkinen joukkue sai kotiin tuomisina yhteensä 14 mitalia, joista 4 oli mestaruuksia. Raikkaalaisista kilpailuissa oli mukana Mia, Mona ja Konsta, jotka kaikki polkivat nuorten sarjoissa.

Kilpailut alkoivat tiistaina sprintillä, jotka poljettiin Tapan keskustassa. Pojissa Konsta osasi yllättää: hän polki elämänsä ensimmäisissä arvokilpailuissa heti viidenneksi ja pääsi näin ollen palkintojenjakoon, jossa kuusi parasta palkittiin. Tytöissä Mona oli 15. ja Mia hylättiin, koska hän oli polkenut kielletyllä alueella. Ilman hylkäystä Mia olisi ollut Monan edellä 15. ja tiputtanut Monan 16:ksi. Kilpailuissa hylättiin yhteensä yli 50 suunnistajaa epäselvän kielletyn alueen takia. Karttaan oli merkattu kielletty alue, joka maastossa päättyi vieressä olevaan rakennukseen, mutta kartassa rakennuksen ja kielletyn alueen välissä oli pieni rako. Tuomarineuvosto sai asiasta lukuisia valituksia, muttei perunut hylkäyksiä.

Keskiviikkona kilpailut jatkuivat keskimatkalla. Konsta sijoittui jälleen raikkaalaisista parhaiten ollessaan sarjansa 9. Mona oli 10. ja Mia 18. Mialla ei taaskaan mennyt aivan putkeen, sillä 11. rastin lähellä olleen maa-ampiaispesän asukkaat eivät tainneet pitää pyöräsuunnistajista ja purkasivat kiukkunsa Miaan ja muutamaan muuhun pysuttajaan. Mia polki kuitenkin lopun radan muutamat rastit läpi, jotta sai hyväksytyn suorituksen. Matka jatkui maalista suoraan ensiapuun.

Torstaina kilpailuissa oli välipäivä ja Suomen joukkue vietti tätä päivää mm. golfaamalla. Perjantaina tiedossa olikin jo viestit, jossa Suomen naiset voittivat kultaa ja miehet ottivat hopeaa. Junnujen viestit olivat täynnä epäonnea. Pojat olivat kiinni mestaruudessa, mutta ankkuriosuudella Andre unohti käydä yhdellä rastilla, mikä johti joukkueen hylkäämiseen. Tyttöjen viestijoukkue vuorostaan pääsi maaliin hyvin tapahtumarikkaan kilpailun jälkeen ja he olivat neljänsiä. Ensimmäisellä osuudella polkeneella Mialla meni matkan aikana ketjut pitkässä ylämäessä, jonka takia hän joutui taluttamaan koko mäen. Mäen päällä ketjut lähtivät uudelleen ja vielä ennen näitä epäonnisia hetkiä Mia oli ollut aivan Venäjän joukkueen kannoilla. Toisella osuudella polkeneella Hennalla kävi vielä huonommin: hän oli kolaroinut ja hänen rengas meni rikki yleisörastilla. Noin viiden minuutin tuloksettoman renkaan paikkauksen jälkeen Henna joutui juoksemaan koko loppulenkin, joka ei ollut Suomen onneksi pitkä. Henna oli ennen tätä polkenut osuutensa nopeinta aikaa, mutta jäi vaihdossa kuitenkin 12 minuuttia kärjessä vaihtaneelle Venäjälle. Ankkuriosuudella Ruska teki hyvää työtä ja selvisi maaliin ilman välinerikkoa. Ruska olikin koko ankkuriosuuden nopein ja nosti Suomen 4. sijalle.

Lauantaina kilpailtiin vielä pitkän matkan mestaruuksista. Mia paransi keskimatkan sijoitustaan yhdellä ja oli 17. Konsta keskeytti matkansa rengasrikon vuoksi. Mona ei polkenut viestiä ja pitkää matkaa, koska hän joutui lähtemään keskimatkan kilpailun jälkeen takaisin Suomeen Heinolassa järjestettyjen KLL:n kilpailuiden takia. Lauantaina MM-kilpailut huipentuivat bankettiin.

MM-kilpailut olivat Konstalle ja Monalle ensimmäiset, kun taas Mia oli kilpailuissa mukana jo viime vuonna Unkarissa. Ensi vuonna kilpailut järjestetään Puolassa ja tämän vuotinen mukava kisareissu, uudet pysukaverit ja hienot kisatunnelmat saavat varmasti ainakin tämän kolmikon treenaamaan, jotta paikka ensi vuoden kisajoukkueessa myös on mahdollinen.