Ranskan maailman cupista kokemusta Monalle ja Konstalle

Pyöräsuunnistuksen maailman cup kausi käynnistyi Ranskan Mulhousessa 14.-16.5. Suomella oli kilpailuissa mukana 4 naisen ja 6 miehen joukkueet. Raikkaalaisista Mona Lindroth ja Konsta Vanhanen pääsivät mukaan kilpailuihin.

Suomen joukkue matkusti Ranskaan muutama päivä ennen kilpailujen aloitusta, lauantain pitkää matkaa. Ennen kilpailuja päästiin tutustumaan maastoon ja kartoitukseen harjoitusten avulla. Maasto olikin täysin erilaista kuin täällä: Aurinkovuoren nousu on pieni ranskalaisten mäkien rinnalla ja rinteiden alaosien viinitarhakikkailua ei pääse Suomessa kokemaan.

Ensimmäinen kilpailumatka oli pitkä matka. Kilpailu käytiin mäkisessä maastossa, jossa jo 1-2 rastivälillä oli 300 m nousua. Luontoäiti ei tehnyt kilpailua yhtään helpommaksi, sillä kesken kilpailun alueelle osui kova ukkosmyräkkä ja kaatosade. Mutaa ja vettä oli siis joka paikassa, mikä teki kilpailusta erittäin raskaan. Kilpailuajat venyivät ja sekä naisten että miesten sarjojen voittajat jäivät tavoiteajoista 20 min. Tuloslistalla Mona oli 20. ja Konsta oli 31. Tämä oli Konstan ensimmäinen maailman cup kilpailu.

Sunnuntaina kilpailut jatkuivat keskimatkalla. Maasto oli vähemmän mäkistä kuin edellispäivänä, mutta se oli ainoastaan viinitarhojen välissä seikkailua. Viinitarhat oli merkitty karttaan keltaisella värillä ja siellä ajettavat urat oranssilla. Ongelmaa tuotti se, että mustilla poluilla merkityt urat eivät toisinaan eronneet mitenkään näistä oransseista viivoista ja lisäksi maastossa oli muita saman tasoisia, mutta kiellettyjä uria, joita ei ollut merkitty karttaan. Oikominen oli kielletty, joten tämä uraluokitus sai kritiikkiä sen sopimattomuudesta vauhdikkaaseen lajiin. Kaikki rastit kuitenkin löytyivät ja lopputuloksissa Konsta oli 28. ja Mona 29.

Maanantaina kilpailut päätti sekaviesti, jossa Suomella oli mukana 3 joukkuetta. Maasto vaihtui suomalaisille tutummaksi runsaspolkuiseksi metsäksi. FIN1 joukkue avasi mitalitilin ottaessaan kilpailusta pronssia joukkueella Ingrid Stengård, Jussi Laurila ja Pekka Niemi. Konsta oli mukana FIN2 joukkueessa yhdessä Antonia Hagan ja Anders Blomsterin kanssa. Joukkueen sijoitus oli 9. FIN3 (Ruska & Samuli Saarela ja Sauli Pietikäinen) oli kilpailussa 13. Monalla oli paikka FIN4 joukkueessa, jonka lähtölupa hylättiin, koska joukkue ei ollut täysilukuinen. Eräs maa valitti tästä perustellen joukkuetta epäeettiseksi ja FIN4 -joukkue hylättiin jo ennen lähtöä. Tämä valittaja maa kuitenkin joutui keskeyttämään oman viestinsä ensimmäisellä osuudella, mutta jatkoi viestiä kärjen edellä. Reilua urheiluhenkeä noudattaen jokainen voikin miettiä, mikä on epäeettistä.

Kilpailuista jäi molemmille nuorille urheilijoille hyvä maku. Konsta pystyi kilpailujen aikana parantamaan sijoituksiaan ja Mona puolestaan ylsi uransa parhaaseen mc-tulokseen. Pyöräsuunnistajien kotimaan kilpailukausi alkaa toukokuun viimeisenä viikonloppuna, kun Pälkäneellä järjestetään katsastuskilpailut. Pysun SM-keskimatka ja viesti järjestetään viikko ennen Jukolaa Kontiolahdella.