2010 Alkuun

Nyt kun ensimmäiset kilpailut on jo käyty toissaviikonloppuna Silja- rasteilla ja Angelniemellä ja viime viikonloppuna Raumalla, on syytä palauttaa mieliin muutamia tärkeitä seikkoja pitkän suunnistuskauden kynnyksellä.

Menestyksellä ensimmäisissä kilpailuissa ei ole ainakaan junioreille suurta merkitystä, sillä kisoja riittää pitkälle syyskuuhun asti. Olisi tosi tärkeää, että seuran omien iltarastien lisäksi jokainen kävisi silloin tällöin muitten seurojen iltarasteilla. Kyytejä saa varmaan sovittua ja auton täyteen hyvin helposti.

Moni seura järjestää rastinsa ikään kuin kilpailuna, mikä ei ole hyväksi jos tarkoituksena on harjoitella esim. rastinottoa tai käyrien lukemista. Ajanottoa ei tarvita suinkaan aina eli emitin voi jättää kotiin hyvillä mielin. Suunnistamaan oppii harjoittelemalla ja virheistä oppii jos käy läpi ratansa tarkasti ja kriittisesti. Kokeneempien suunnistajien neuvoja kannattaa aina kuunnella. Lisäksi jos kesällä suunnistaa 2-3 kilometrin radoilla, olisi syytä juosta silloin tällöin harjoituksena pidempiä ratoja tai lisätä lyhyempään rataan muutama oma rasti. Iltarastien järjestäjille voi aivan hyvin sanoa, että aikaa ei oteta.

On selvää, että keväällä innostus on suurimmillaan talven jälkeen. Toukokuussa on paljon hyviä kilpailuja ja maasto on sitä paitsi vielä hyvin helppokulkuista ja vailla kaiken peittävää aluskasvillisuutta. Kilpailujen jälkeen on syytä muistaa tehdä alkuviikosta pitkähkö rauhallinen lenkki, jotta palautuminen olisi nopeampaa.

Kaikille suunnistajille hyviä kauden kohokohtia ovat oman alueen isot kisat, rastiviikot, SM-kisat sekä Koululiikuntaliiton SM-kisat. Kaikkiin SM-kisoihin ei kannata lähteä jos harjoittelu on jäänyt liian vähälle. Pitää muistaa, että suunnistus on laji, jota harrastetaan luonnossa ja siinä tarvitaan sekä hyvää kuntoa että terävää yläpäätä.

Oman seuran suunnistajien edesottamuksia on mielenkiintoista seurata kauden aikana. Minnan sivuilta voi seurata ammatilaisen harjoittelua lähes kymmenen vuoden ajalta ja hänen sivuiltaan saa hyviä vihjeitä harjoittelun monipuolistamiseksi. Tänä keväänä kun Minna on saanut harjoitella ilman vammoja, tulos on ollut omaa luokkaansa kotimaassa. Luultavasti tämä kertoo siitä, että muut ovat vielä kovan harjoittelun kangistamia ja tulokset paranevat kauden edetessä. Muussa tapauksessa Suomen menestys kansainvälisillä areenoilla on yhden kortin varassa ainakin naisten puolella. Toivottavasti varteenotettavia haastajia löytyy kotimaastakin kauden edetessä!