Minna pummasi, Pasille hopeaa

Tänään keskiviikkona 17.8. juostiin pitkän matkan MM-kisa Feclaz´ssa Ranskan Savoijissa. Kisapaikkana oli hiihtokeskuksen lähiympäristö n.1300-1400 m:n korkeudessa. Tarjolla oli neljänlaista maastoa eli kisasta oli tulossa monipuolinen suunnistustaitojen näyttöareena. Lämpötila oli kisan aikana 30:n asteen molemmin puolin eli kyseessä oli tosi vaativa koitos kilpailijoille.

Naiset aloittivat urakkansa ensimmäisinä vaikka miehetkin lähetettiin matkaan pikkuhiljaa naisten lomassa. Odotukset olivat naisten kisassa korkealla hyvin sujuneiden karsintojen vuoksi, vaan toisin kävi. Minna pummasi heti ykköstä samaistamisvirheiden takia ja jätti kisan kesken! Suoritus ei kaipaa lisäkommentteja... Anni Maija Fincke ja Merja Rantanen tekivät hyvän suorituksen olemalla kuudes ja kahdeksas. Kummaltakin jäi vieläkin puuttumaan henkilökohtainen mitali, jota on jo odotettu useita vuosia. Vielä on tosin jäljellä keskimatkan finaali, jossa kaikilla suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet mitaleille.

Miesten pitkällä matkalla Suomea edustivat Jonne Lehto, Tero Föhr ja Pasi Ikonen. Jonne oli 25:s ja Tero teki alussa sen verran virheitä. että tippui aivan kärkikahinoista olemalla 9:s. Sen sijaan Pasilla oli hyvä ote suunnistukseen koko kisan ajan ja hän kellotti kärkiaikoja jokaisella väliaikapisteellä. Maasto sopi Pasille koska kyse oli äärimmäisen teknisestä ja vaativasta nummiylängöstä, jossa oli isoja metsäalueita. Suunnistustaidot olivat kovalla koetuksella. Kartanvaihdossa Pasi vaikutti hyvävointiselta ja suunnisti loppulenkin tosi hyvin. Hän karisti mm. viime vuoden voittajan Olav Lundanesin kannoiltaan. Ranskan miehille povattiin jo ennen kisaa kahta mitalia koska kisan suosikki ja päivän voittaja Thierry Gueorgiou lähti matkaan kuusi minuutia Francois Gononin perään, joka tulikin kolmanneksi. Pasin mitali oli kuitenkin man naa suomalaiselle miessuunnistukselle monen kuivan vuoden jälkeen.

Tunnelma maalialueella oli uskomaton kun Ranskan kaksikko tuli peräkanaa loppusuoralle. Kisan seuraaminen tosi kovassa metelissä vain tahtoi olla vaikeaa koska tuloksia ei juuri näytetty screenillä. Puhelut Suomesta antoivat lisävalaistusta kilpailuun. Netissä kilpailuja seuraamalla pysyykin huomattavasti paremmin perillä kilpailuista, mutta tunnelmaahan ei koneelta voi kuin aistia.