Raikas Raato

Tämän vuoden Raatojuoksuun, joka on vuoden viimeisin suunnistuskisa ilman suksia, osallistui noin 1100 innokasta suunnistajaa. Kisan järjestettiin Sipoonkorvessa, joka on aivan lähellä ensi vuoden Jukola-maastoa.

Raatojuoksu on suunnistuskisa, jossa ei noudateta normaalia ikään perustuvaa sarjajakoa, vaan jokainen voi määritellä tasonsa itse. Nuorille ja yli 35-vuotiaille matkat ovat pitkiä lukuun ottamatta 5 km helppoa rataa. Kyseessä on siis kestävyyslaji.

Ratavaihtoehtoja on kuusi alkaen 20 km:n radoista ja päättyen helppoon 5 km rataan.

Sarjojen voittojen lisäksi kisassa voi tavoitella Vuoden Raato -titteliä.

Takavuosina kyseinen titteli jaettiin kisan viimeiselle. Tittelistä (ja palkinnosta) tuli niin suosittu, että kilpailijat piileksivät metsässä aina hämärän tuloon asti tullakseen Raatona maaliin. Järjestäjät muuttivat Raadon määrittelyn siten, että se, joka tulee 2 tuntia 15 km sarjan voittajan jälkeen, on Vuoden Raato.

Asikkalan Raikkaasta mukana oli tällä kertaa 3 suunnistajaa.

Liisa-Marjatta Pietinen oli mukana neljättä kertaa ja tuli tällä kertaa saavuttaneeksi Vuoden Raato - tittelin.

Hän kertoi, että titteli on sekä huvittava että nolottava. Missään tapauksessa hän ei tavoitellut titteliä. Kisa oli viimevuotista vaikeampi, mistä kertoo sekä Liisa-Marjatan oman tavoiteajan että järjestäjien arvioiman tavoiteajan ylittyminen. Sää ei tuottanut hankaluuksia. Nythän suunnistettiin Raatojuoksulle poikkeuksellisen lämpimässä säässä. Mutta koska pakkanen ei ollut kovettanut polkuja, ne limoittuivat nopeasti ja kävivät liukkaiksi. Luiskahtelua sai siis varoa. Runsaasti nousuja sisältäneet radat toivat myös omat haasteensa.

Viime vuonna Liisa-Marjatta selviytyi vastaavan pituisesta radasta puolitoista tuntia nopeammin, joten harmitus tämän vuoden suorituksesta on ymmärrettävä. Vuodesta 1999 asti suunnistusreittejä kolunneella Liisa-Marjatalla ei käynyt keskeyttäminen mielessä, vaikka vähän harmitti, että kyyti joutuisi odottamaan.

Kolme isompaa virhettä tuli tehtyä 21 rastin ja 10 km keskivaikealla radalla, kertoi Liisa-Marjatta. Onneksi juomarastilla, johon reitti osui 3 kertaa, oli tarjolla myös jogurttia ja rusinoita.

Maalin alkaessa häämöttää Liisa-Marjatta kuuli kuulutuksesta, että Mona oli saapunut juuri maaliin omalta 15 km radaltaan, joten odotteluhuoli oli turha. Samoin kuulutuksesta kävi ilmi, että Raatoa odoteltiin. Maaliintulijoita oli monta, joten tittelinhaltija ei ollut heti tiedossa. Vähältä piti, ettei Liisa-Marjatalta mennyt titteli ohi suun, sillä edellinen maaliintulija oli jo melkein nimetty Raadoksi, kun huomattiin, etteivät leimat olleetkaan kunnossa.

Tittelilevyn lisäksi AR-Leidien puuhanainen sai palkinnoksi saunomistarvikkeita aina saunalämpömittarista lähtien. Kotona odotteleva isäntä olisi kyllä toivonut moottorisahaa.

Muut raikkaalaiset kisassa olivat Risto Iivonen, joka suunnisti 10 km vaikean radan ja Mona Lindroth, joka suunnisti 15 km radan.

Kerrottakoon vielä, että kisan voittajia olivat H20km Timo Sild Delta 2.06.53 D20km Emma Juga Lynx 3.31.17 H15kmTopi Raitanen Tuusulan Voima-Veikot 1.52.15 D15km Karoliina Sundberg Lynx 2.11.02 H10kmv Joni Hirvikallio Lappeen Riento 1.19.50 D10kmv Marttiina Joensuu SK Pohjantähti 1.31.09 H10kmk Valtteri Heikkinen Vehkalahden Veikot 1.36.05 D10kmk Pinja Hietanen Kouvolan Suunnistajat 1.45.55 ja HD5km Niklas Heikkilä Kouvolan Suunnistajat 54.28.