Salpa-Jukolassa

Vehkalahden Veikot järjesti 100-vuotisen olemassaolonsa kunniaksi Jukolan viestin. Tämä suunnistajien vuosittainen päätapahtuma keräsi 1040 Venla-joukkuetta ja 1466 Jukola-joukkuetta Virolahden Ravijoelle, Harjun oppimiskeskuksesta tehtyyn kisakeskukseen.

Asikkalan Raikasta edusti viisi naisten joukkuetta ja kaksi miesten joukkuetta. Niiden lisäksi Asikkalan suunnistustaitoja edustivat MTK-Asikkalan maaseutunuoret.

Lauantaiaamu valkeni tasaisessa sateessa, mutta ennusteet näyttivät niiden loppuvan siihen mennessä, kun asikkalalaisten linja-auto ehtisi kisakeskukseen. Aivan tarkasti ennusteet eivät toteutuneet, mutta pikkuhiljaa tihkusateet loppuivat ja ilma lämpeni.

Venlojen viesti pääsi siis alkamaan melko hyvissä olosuhteissa. Tampereen Pyrintö kantoi ennakkosuosikin viittaa ja olikin johdossa kolmannen osuuden lopussa ja hallitsi viestiä kunnes ankkurin, Anni-Maija Fincken, virhe kostautui ja Domnarvets GoIF:n Lena Eliasson ohitti hänet.

Asikkalan Raikkaan voittoisasta Lapuan 2007 Venla-joukkueesta mukana oli tällä kertaa vain vauvalomalta palannut Sirkka-Liisa Lauronen. Hän aloittikin mainiosti ja tuli ensimmäiseen vaihtoon vain noin kaksi minuuttia kärjestä.

Toiselle ja kolmannella osuudelle Raikas oli asettanut kaksi nuorta tulevaisuuden lupausta. 16-vuotias Hanna Niemi ja 17-vuotias Mia Lindroth suunnistivat lupaavasti vaikka eivät ihan pystyneet aikuisten vauhtiin. Sijalle 146 Asikkalan Raikkaan ankkuroi luottosuunnistaja Mari Koivunen, joka näin joutui ottamaan Minna Kaupilta sairastelujen vuoksi vapautuneen paikan.

Kakkosjoukkue, Marja Rantanen, Erja Jokinen, Anniina Breilin sekä Mona Lindroth, suunnisti sijalle 170. Kolmanteen joukkueeseen paikan saanut ensikertalainen Heta Niemi, selvisi alkujännityksestä mainiosti ja oli tyytyväinen kokemukseensa. Hänet nähdään varmasti myös tulevissa Venla-joukkueissa. Kolmosjoukkueessa suunnistivat Hetan lisäksi Sanna Nykänen, Asta Järvinen ja Leena Hirvonen. Heidän joukkueensa sijoitus oli 475. Nelosjoukkue, Pirjo Matilainen, Milja Lusila, Heli Vainio-Korhonen ja Liisa-Marjatta Pietinen sijoittui sijalle 522. Viitosjoukkue sijoittui sijalle 946.

Illan hämärtyessä alkoi Jukolan yö. Lamppupäiset aloittajat kokoontuivat Harjun Oppimiskeskuksen rinteeseen aloittaakseen urakkansa jyrkkään ylämäkeen. Yllättävän nopeasti rinne kuitenkin lähtölaukauksen jälkeen tyhjeni ja suunnistajat juoksivat kohti K-pistettä, josta varsinainen suunnistus alkoi.

Aamulla reilut seitsemän ja puoli tuntia myöhemmin tiesimme, että voittajaksi selvisi norjalainen Halden SK ja seuraaviksi tulivat suomalaiset Kalevan Rasti, Delta ja Vaajakosken Terä.

Asikkalan Raikkaan ykkösmiehistö lähti parantamaan viimevuotista 401. sijaansa. Se paranikin sijaan 365. Aloittajana ollut Oskar Breilin suunnisti alkumatkan hienosti, mutta viimeisellä neljän kilometrin lenkillä tuli hakuja sen verran, että eroa kärkeen tuli reilut 20 minuuttia. Muita joukkueen onnistujia olivat nuoret Niko ja Kimi Lehtinen, sekä kokenut Jari-Pekka Salminen. Joona Lindroth aloitti tänä vuonna Jukola-uransa viidennellä osuudella. Myös Joona tullaan varmasti näkemään tulevissa Jukoloissa.

Kakkosjoukkue suunnisti sijalle 842 ja MTK-Asikkalan maaseutunuoret sijalle 1130.

Kilpailua seurattiin jännittyneinä niin kisakeskuksen loppusuoran ja skreenin luona kuin Raikkaan seurateltallakin. Seurateltta taisi olla teltta-alueen hulppein, kiitos MTK-suunnistaja Matti Raunion. Mattia voi kiittää osallistumalla kesän telttatalkoisiin, joista ilmoitellaan tarkemmin puskaradiossa.

Tiina Niemi oli parin muun suunnistajanaisen avustuksella varustanut teltalle oman puffetin, jossa saattoi tankata Viipurilaisen Kotileipomon ruisleipää ja sämpylää tykötarpeineen tai nauttia Vääksyn Myllyn jauhoista leivottuja rieskoja ja pullaa. Oma tarjoilu tulikin tarpeeseen, sillä Jukolan ravintola ei toiminut totutulla tasolla.

Suunnistuksellisesti Salpa-Jukola onnistui hyvin. Janne Weckmanin kartoitustyötä kiiteltiin ja molemmmat ratamestarit, Jarkko Liuha ja Janne Weckman olivat onnistuneet työssään erinomaisesti.

Ikävimmät muistot järjestelyissä kiteytyvät sanaan jonottaminen. Jukola-tapahtuman paisuttua nykyisiin mittasuhteisiinsa on järjestäjillä paljon haasteita. Jonottamiselta ei tietenkään näin suuressa tapahtumassa voi välttyä, mutta parantamisen varaa on tuleviin Jukoloihin. Ensimmäisen osuuden venlat olivat joutuneet jonottamaan radan alkuvaiheessa rastille pääsyä leimasimien vähyyden vuoksi. Ravintolaan muodostui pitkät jonot, koska ruuan lämmitys tuotti ongelmia ja jakelupisteitäkin olisi voinut olla enemmän. Kotiinlähtöä jonotettiin pellolla linja-autojen lastauspaikalla kaksi tuntia. Tässä asiassa eivät järjestäjät olleet oppineet viime vuodesta yhtään mitään.

Kokonaisuudessaan Salpa-Jukola kuitenkin saavutti kansainvälisen Jukola-class tason, joka kertoo hyvin toteutetusta suurtapahtumasta.

Paluumatka sujui uneliaassa ilmapiirissä Mobusin turvallisessa kyydissä.