Pyöräsuunnistuksesta mitaleita

Viikonvaihteessa pyöräiltiin SM-mitaleista Padasjoen Taruksella. Päijät-Rasti ja SOC-Asikkala olivat järjestäneet hyvät kisat, joissa pääpaino oli suunnistuksessa. Lauantain keskimatkalla Mia ja Mona Lindroth polkivat kumpikin hopeamitalille.

Mona jäi sarjassa D20 nuorten viime vuoden maailmanmestarille Svetlana Poverinalle 9,6 km matkalla vain 4 min 33 s. Ja kolmanneksi tullut Amanda Haga jäi Monasta lähes kuusi minuuttia.

Olikin selvää, että sarjojen D20 ja D18 hopeamitalistien lähtiessä sunnuntain pariviestiin, odotukset olivat korkealla. Mia yllätti sisarensa tulemalla ensimmäiseltä osuudelta niin nopeasti, että Monalla meinasi jännitys aiheuttaa pientä epätarkkuutta. Molemmat tytöt suoriutuivat jatko-osuuksista hienosti ja niin viime vuoden hopeamitali kirkastui kullaksi.

Mona kiitteli maastoa hyväksi ja ratoja tarkkaa suunnistusta vaativiksi. Tytöt suunnistavat vielä ensi vuonnakin tässä samassa sarjassa. Saa nähdä löytyykö heille silloin haastajia.

Miesten pääsarjassa onnistui lauantain kisassa Tuomo Lahtinen Samuel Pökälää paremmin. Tuomo oli viides, Samuelin päätyessä 11. sijalle.

Samppa on pyöräillyt ja suunnistanut tällä kaudella erinomaisesti, joten lauantain tulos ei tyydyttänyt häntä. Väärä uravalinta samaistusvirheen kanssa pudotti Sampan kärkitaistosta. Siksipä sunnuntain parikisaan lähti sisuuntunut mies.

Ensimmäisellä osuudella Tuomolle tuli pientä pummia, mutta kolmas osuus sujui jo nopeinta vauhtia ja niin Samppa pääsi ankkuriosuudelle toisena 33 sekunnin takaa-ajoasemasta Kankaanpään Suunnistajien Pekka Niemen perään. Samppa on parhaimmillaan tiukassa paikassa ja nytkin Samppa käänsi Pekan virheet edukseen. Ohitettuaan Pekan Sampalla oli lopussa varaa jopa pieneen hermopummiin. Kultamitalit nuorten miesten kaulaan saatiin minuutin ja 10 sekunnin erolla.

Samppa on saanut tänä vuonna paljon julkisuutta aiempiin vuosiin verrattuna erinomaisten suoritusten seurauksena. - Julkisuuden tuoma paine pitää kääntää plusmerkkiseksi, totesi Samuel.

Kahden viikon päästä Samppa suunnistaa pyörällä maailmanmestaruuskisoissa Unkarissa.

Launtain matkoilla Risto Iivonen oli 14. sarjassa H55, Niko Lehtinen 6. sarjassa H20, Tuija Lindroth 5. sarjassa D45 ja Liisa-Marjatta Pietiselle tuli pronssia sarjassa D50. Pronssimitalistaan huolimatta Liisa-Marjatta piti parempana sunnuntain suoritustaan pariviestissä Tuijan kanssa.

Sunnuntain tuloksissa pari Risto Iivonen- Pekka Pökälä sijoittui neljänneksi sarjassa H120 ja Liisa-Marjatta ja Tuija kuudenneksi sarjassa D80 (sarja määräytyy yhteenlasketun iän mukaan näissä hiukan vanhempien sarjoissa).