Pysun MM-kisat: Tuomon kisakuulumiset

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut kilpailtiin edellisellä viikolla Tšekin Liberecissä. Raikasta kilpailuissa oli edustamassa Tuomo Lahtinen. Alla on Tuomon terveiset kilpailureissulta.

Kilpailujen ensimmäinen matka oli keskimatka, joka sujui Tuomolta kohtalaisesti. Suoritus ei Tuomon omien sanojen mukaan ollut sujuva, vaikkei hän tehnytkään suuria virheitä. Jalatkin tuntuivat kuulemma hieman nihkeiltä. Tuomo korostaa, että maasto oli mäkistä ja raskasta, aivan erilaista kuin Suomessa. Ensimmäisenä päivänä Tuomon nimi löytyi tuloslistan 23. sijalta.

Toisen kilpailupäivän matkana oli sprintti. Rata oli vaihteleva, sillä se sisälsi niin puistoa, metsää kuin urbaaniakin aluetta. Tuomon matkaan mahtui muutama reitinvalintavirhe, mutta hän kokee, ettei olisi voinut ilman virheitä nostamaan loppusijoitustaan montaa sijaa. Alkumatkasta meno oli vielä hieman tahmeaa, mutta loppumatkasta kisavauhtikin alkoi löytyä. Lopputuloksissa Tuomo oli jaetulla 20. sijalla.

Sprintin jälkeen oli välipäivä ennen pitkän matkan kilpailua. Tuomon taktiikka oli selvä ennen kilpailua: hän aikoisi ajaa radan reippaasti ja kiristää vauhtia loppua kohti. Suunnitelmiin tuli kuitenkin pieni muutos, kun hän teki 4. rastille 2min koukun ja 8. rastille 4min pummin. Tämän jälkeen hän päätti säästää voimia seuraavana päivänä kilpailtavaan viestiin ja ajoi loppuradan rauhallisesti. Miesten pitkä matka oli optimireittiä 32,3km pitkä ja se sisälsi vain 17 rastia, minkä vuoksi rastivälit olivat todella pitkiä. Tuomon sijoitus oli himmailusta huolimatta 46.

Kilpailujen viimeinen matka oli viesti, jossa Tuomo aloitti Suomen 2. joukkueen. Alussa Tuomo joutui pidemmälle hajonnalle ja tipahti sen vuoksi kärjen vauhdista. Epäonnea oli myös matkassa, sillä radan puolessa välissä vaihteisiin osunut oksa sekoitti vaihteiden toiminnan ja Tuomo joutui korjaushommiin. Tästä huolimatta viesti oli kuitenkin hänen viikon onnistunein kilpailusuoritus. Kun tuloslistalla otetaan myös kakkosjoukkueet huomioon, niin Suomen 2. joukkue olisi sijoittunut 8.

Tuomo ei itse ollut viikon suorituksiin tyytyväinen, sillä hänen mukaansa suoritukset menivät alakanttiin. Tuomon sijoitukset olivat keskimatkalla ja sprintissä 20 tienoilla, mikä on hyvä suoritus, kun otetaan huomioon, että miesten sarjaan oli ilmoittautunut 105 kilpailijaa. Jokaisessa kilpailumaastossa oli paljon mäkiä, mitkä hankaloittivat reitinvalintoja. Lyhyin reitti ei nimittäin välttämättä ollut se nopein, vaan mäkiä kannatti kiertää kauempaa. Alamäissä vauhdit kasvoivat toisinaan erittäin suuriksi, mikä koetteli ajotekniikkaa.

Suomen joukkueella oli kilpailuista tuomisinaan muutama mitali. Laurilan sisarukset vastasivat henkilökohtaisista hopeamitaleista, kun Susanna oli sprintin toinen ja Jussi oli toinen pitkällä matkalla. Viestipäivä oli Suomelle menestys, sillä naiset saivat kilpailusta kultaa ja miehet pronssia. Nuorissa pojat ottivat myös pronssia ja tytöt olivat neljänsiä.