Nuorten Jukolassa sattui ja tapahtui

Tänä vuonna Nuorten Jukola kisattiin 20. elokuuta Kajaanin Vimpelinlaaksossa. Jo järjestyksessään 26. NuJuun Raikas osallistui yhdellä joukkueella, jossa juoksivat Joona Lindroth, Jussi Kauppinen, Aada Lehtinen, Joni Hirvonen, Hanna Niemi, Mona Lindroth ja Niko Lehtinen.

Viestin alku näytti lupaavalta: Raikkaan joukkueen aloittaja Joona oli matkalla K-pisteelle kärkiporukassa mukana. Haaveet hyvästä sijoituksesta karsiutui kuitenkin nopeasti ensimmäisen vaihdon jälkeen, kun kärjen vaihdosta oli aikaa jo yli 10 minuuttia, eikä Joonaa näkynyt missään. Aluksi kaikki ajattelivat Joonan vain pummanneen kunnolla, mutta kun huomasimme, ettei hän ollut käynyt edes väliaikarasteilla, aloimme huolestua. No, eipä mennyt aikaakaan kun kuulutus vastasi hämmennykseen: "Asikkalan Raikkaan huoltajia odotetaan ensiaputeltalla." Ensiaputeltalta löysimme keskeyttäneen aloittajamme. Tämä annettakoon anteeksi, sillä kiveen kaatumisen takia oli sairaalareissun tuloksena neljä tikkiä polvessa ja parin viikon liikuntakielto.

Toisen osuuden viestin viejä, Jussi, oli tämän koko ajan joutunut odottamaan vaihdossa, tietämättä tapahtuneesta. Viesti kuitenkin jatkui Joonan keskeytyksen jälkeen, vaikkakin sääntöjen takia jouduttiin odottamaan, että kärjen vaihdosta tuli kuluneeksi puoli tuntia, jonka jälkeen viestin jatko oli sallittua. Kilpailumaasto oli nopeakulkuista ja radat lyhyitä, jonka takia puoli tuntia tarkoitti tässä kilpailussa yhdellä osuudella jälkeen jäämistä. Jussi selvisi osuudestaan hyvin, eikä ensikertalaisuus ja ensimmäisen osuuden hämmingit tässä kilpailussa hidastanut matkan tekoa. (Tuloksia katsoville tiedoksi, että Jussin todellinen aika oli 38 minuttia, eikä 44 kuten tuloksissa lukee.)

Kolmannella ja neljännellä osuudella oli myös ensikertalaiset juoksemassa. Aada sortui osuudellaan suuriin pummeihin, mutta tämä laitettakoon ensimmäisen kerran piikkiin. Jonia ei jännitys haitannut ja hän suoriutui osuudestaan hyvin, ilman virheitä.

Kolmella viimeisellä osuudella Raikkaan viestiä kuljettivat jo vanhat konkarit. Viidennellä osuudella Hanna eteni metsässä nopeasti tuoden viestin Monalle, joka ei ehtinyt vaihtoon ennen sen sulkeutumista. Yhteislähdössä startannut Niko suoritti radan virheittä ankkuroiden Raikkaan joukkueen maaliin. Tämän vuoden Nuorten Jukola oli Monalle ja Nikolle viimeinen, sillä he ovat liian vanhoja juoksemaan viestiä tulevaisuudessa.

Mahdollisesta sijoituksesta viestissä ei ole tietoa, eikä sitä kannata laskea osuusajoista. On ehkä hyvä huomauttaa, että tieto joukkueen keskeytyksestä latisti hieman kisafiilistä, eivätkä kaikki siksi puristaneet itsestään viimeisiä mehuja irti. Myös yli puolen tunnin ero kärkeen kakkososuudelle lähdettäessä johti siihen, että Raikkaalaiset pääsivät(/joutuivat) suunnistamaan osuutensa yksin, ilman muiden apuja, mikä vaikeutti erityisesti pienimpien suoritusta.

Tämän vuoden Nuorten Jukola jää varmasti pitkäksi aikaa mieleen, sillä eihän aiemmin ole käynyt näin. Puolet joukkueen jäsenistä oli ensikertalaisia ja tieto keskeytyksestä helpotti varmasti hieman heidän kisajännitystään. Ensi vuonna Mynämäen NuJussa Raikkaalla on mukana tänä vuonna kokemusta kerännyt joukkue, joka toivottavasti pärjää paremmin kuin tänä vuonna.

Mona