Pysun SM-viikonloppu Kurikassa

Tuija ja Rike pohtimassa reitinvalintoja

Kuluneena viikonloppuna 13.–14.9. kilpailtiin pyöräsuunnistuksen suomenmestaruuksista keskimatkalla ja viestissä. Lauantaina kilpailtiin keskimatkan kilpailu Kurikassa ja sunnuntaina viestit Koskenkorvassa. Kilpailut järjesti Rasti-Kurikka.

Keskimatkalla parhaiten menestyi Konsta Vanhanen, joka sai pronssia H20 – sarjassa. Pronssi oli pieni yllätys, sillä Konsta oli aikaisempina päivinä ollut kipeä ja vielä perjantaina oli epäselvää osallistuuko hän kilpailuihin ollenkaan. Eroa kärkeen Konstalle tuli kuitenkin lähes 8 minuuttia ja hopeaan 2 minuuttia. Muissa sarjoissa Mia Lindroth (D20) oli neljäs, Liisa-Marjatta Pietinen (D50) kuudes, Tuomo Lahtinen (H21) kahdeksas ja Mona Lindroth (D21) yhdeksäs. Lisäksi kilpailuissa oli mukana Risto Iivonen, Tuija Lindroth ja Pekka Pökälä.

Sunnuntain viestit olivat jännittävät. Pyöräsuunnistuksen viesteissä joukkueen muodostavat kaksi suunnistajaa, joilla on molemmilla poljettavana kolme osuutta. Aamulla käytiin ensin pääsarjan viestit, jonka jälkeen muut sarjat kilpailivat viestimestaruuksista. Raikkaalla oli mukana viesteissä 4 joukkuetta.

Miesten pääsarjassa Tuomo tuli ensimmäiseen vaihtoon toisena kuusi sekuntia kärjen perässä. Toisella osuudella Konsta nosti jo raikkaan hetkeksi kärkeen, mutta leimaus väärällä rastilla johti hylkäykseen. Kilpailumaasto oli runsas urainen ja ratojen loppuvaiheilla oli tiheä urasto, jonka vierekkäisillä urilla oli rastit 101 ja 102. Konstalla oli rasti 101, mutta koska rastikoodi oli sijoitettu niin, että viimeinen ykkönen oli päällekkäin samansuuntaisen uran kanssa, hän katsoi vain koodin olevan ”sata jotain”. Kyseiset rastit olivat kohtalokkaita monille muillekin joukkueille, sillä se aiheutti hylkäyksiä. Pojat polkivat viestin kuitenkin loppuun ja he olisivat olleet viestin toisia. Kilpailun voitti Kankaanpään Suunnistajien joukkue, jossa polkivat maajoukkuemiehet Pekka Niemi ja Juuso Jutila.

Naisten pääsarjassa Mia ja Mona sijoittuivat neljänneksi. Kilpailu oli pitkään tasaista ja sijoitukset vaihtuivat ensimmäisten osuuksien aikana suuresti joukkueiden sisäisten tasoerojen takia. Mia saapui viimeiseen vaihtoon kolmantena 18 s. ennen Lounais-Hämeen Rastia. Viimeisen osuuden aikana LHR:n viestin viejä ajoi Monan kiinni ja peesasi tätä koko loppulenkin. Toiseksi viimeiselle rastille saavuttaessa tytöt ajoivat väärälle uralle (yllä mainitut rastit 101 ja 102) ja tässä vaiheessa koko matkan perässä tullut LHR:n viestin viejä pääsi oikealle rastille ensin eikä lyhyt loppumatka antanut mahdollisuutta ohitukseen. Ero pronssiin oli maalissa 5 sekuntia, kun Mona oli loppusuoran loppuvaiheessa jo luovuttanut takaa-ajon. Naisten sarjan voittivat Kokkolan Suunnistajien Marja Penttilä ja Ruska Saarela. Kooveen joukkue (Marika Hara & Henna Saarinen) hylättiin.

Veteraanisarjoissa Tuija ja Liisa-Marjatta olivat neljänsiä D100 – sarjassa. Risto ja Pekka hylättiin virheellisen leiman takia H120 – sarjassa.