Pysun maailmancup Ruotsissa

Pyöräsuunnistuksen maailmancupin toinen kilpailukierros kilpailtiin Kristianstadissa 18.–20.7. Raikkaalaisista mukana olivat Mona ja Tuomo ja alla on tarjolla kilpailukertomus Monan näkökulmasta.

Kilpailut alkoivat perjantaina keskimatkalla. Alkumatka kilpailtiin korttelimaisessa maastossa ja loppumatka kartan vaihdon jälkeen nopeakulkuisessa kangasmaastossa, jota rikkoivat muutamat pehmeät hiekkapolut. Radat olivat todella vaikeat tai ainakin ne tuntuivat siltä, koska maastossa pääsi polkemaan kovaa, rasteja oli todella paljon ja uria meni koko ajan joka suuntaan. Tuomo sanoikin kisan jälkeen, että olisi kannattanut polkea lenkkivauhtia rastilta toiselle ilman pysähdyksiä, niin olisi voinut pärjätä paremmin. Oikominen oli tässä kilpailussa kielletty ja se harmitti moneen kertaan, sillä maastossa olisi ollut helppo oikoa ja siten olisi välttynyt muutamilta kinkkisiltä reitinvalinnoilta. Lopputuloksissa Tuomo oli 29. ja minä olin 26. Suomen joukkueesta parhaaseen sijoitukseen ylsi naisissa Marika Hara (2.) ja miehissä Pekka Niemi (3.).

Lauantaina kilpailtiin sprintti aivan meidän majoituksen lähellä. Päivän radat kiersivät suurimmaksi osaksi niittyjä ja peltoja, mutta paikallisen korkeakoulun ympäristö tarjosi tarkkaa korttelisuunnistusta. Kilpailun mielenkiintoa lisäsi myös se, että kiellettyjä alueita lukuun ottamatta kaikkialla sai oikoa. Korkeakoulun alue oli automaattisesti kiellettyä aluetta ennen kilpailua, mutta järjestäjät kertoivat useiden urheilijoiden rikkoneen tuota kieltoa. Ranskan joukkue hylättiinkin ennen kisaa, koska heidät oli nähty kilpailualueella ja tästä vierailusta oli saatu valokuva.

Tuomon matka lähti hyvin käyntiin ja hän oli 10. rastille asti kärjen tuntumassa. Tämän jälkeen hänelle tuli 40s pummi oikomisen takia ja vielä seuraavallekin rastille tuli pieni hermopummi. Lopputuloksissa Tuomo oli kuitenkin 14. mikä on hänen toiseksi paras mc-sijoitus.

Oma suoritukseni ei tuossa kisassa mennyt läheskään yhtä hyvin. Ensimmäiselle rastille mentäessä tuli pieni ajatuskatkos jonka takia käännyin väärälle uralle ja kaiken lisäksi törmäsin sähköaitaan, koska en huomannut sitä ennen kuin oli liian myöhäistä. Ylimääräistä aikaa tällä rastivälillä tuli vajaa 2min. Jotta suoritus ei olisi mennyt liian hyvin tein vielä 5. rastilla toisen 2min koukun. Samalla rastivälillä Eeva-Liisa Hakala ja Marika Hara tekivät myös lähes yhtä suuret virheet. Lopputuloksien 32. sija ei tuntunut maalissa hyvältä ja kaikki menestymispaineet jätettiin sunnuntain pitkälle matkalle.

Sunnuntainakaan ei sitä menestystä tai ehjää suoritusta tullut. 2. rastille mentäessä pistepolku katosi yhtäkkiä alta ja lopulta paikallistin itseni asfaltoidulta tieltä. Turhaa aikaa kului yli 8min ja siinä vaiheessa kisamotivaatio laski. Loppua kohti polkuintoa löytyi taas ja rastitkin löytyi virheettömästi, mutta alun suuren pummin takia olin lopputuloksissa vasta 33. Tuomolla meni tämäkin kisa onneksi paremmin ja yhdellä 1min pummilla hän sijoittui 18.

Pitkä matka sujui suomalaisittain muuten hyvin. 12 palkittavan urheilijan joukossa oli 7 suomalaista, 4 naista ja 3 miestä.

Kisoissa yllätti aika paljon se, ettei liikenteen valvojia ollut. Keskimatka sijaitsi meren rannan lähellä ja sen takia maastossa oli paljon uimaan meneviä perheitä ja autoja. Kerran jouduin jopa pysähtymään kun tie oli täysin tukittu. Sprintissäkin kulki jonkin verran autoja ja korkeakoulun alueella oli paljon ihmisiä, jotka eivät aina muistaneet varoa kilpailijoita. Muuten kilpailut olivat kyllä hyvin järjestetyt ja niistä sai hyvää kokemusta ja motivaatiota tuleville vuosille.

Tuloksia voi halutessaan käydä katsomassa http://oringen.se/worldcup ja Tuomon kisakommentteja hänen blogistaan http://oringen.se/worldcup Pyöräsuunnistajat jatkavat kisaamista jo tulevana viikonloppuna, kun Suomusjärven Sisu isännöi pitkän matkan ja sprintin SM-kilpailuja. Noissa kilpailuissa raikkaalla on mukana 7 urheilijaa.

-Mona